Landschap en cultuurhistorie

Op 21 april heeft een onderzoeksatelier plaatsgevonden met ondernemers, ketenpartners, actieve organisaties en gebruikers van het buitengebied. De belangrijkste opgaven die in dit atelier bij de deelnemers naar boven kwamen zijn:

  • Men is trots op de kwaliteit van het gebied, maar er is ook grote bezorgdheid over verlies van daarvan, bijvoorbeeld door opwek van nieuwe energie. Het is belangrijk om concreet te maken wat we verstaan onder een mooi, open, “oer-Hollands” landschap.
  • Open landschap, panorama’s en weides karakteriseert het gebied. Het landschap en de cultuurhistorie wordt gewaardeerd en biedt kansen om het gebied nog veel meer te profileren als groen gebied in de randstad voor recreatie. Daarvoor is het wel van belang dat het mooie landschap behouden blijft.
  • De regie van de gemeente is nodig om het gebied goed in te richten; Waar komt natuur, landbouw, woningbouw, energie, etc.? Een duidelijke visie geeft de juiste verwachtingen.
  • Er zijn verschillende visies op buitengebied. De een ziet het gebied als een groen gebied (‘park’) in de Randstad en wil daarom juist het groen versterken, de ander ziet het als een productielandschap wat verduurzaamd moet worden.

Mist u kansen of uitdagingen die in het gesprek naar voren kwamen? Of heeft u aanvullingen? Laat dan hieronder uw reactie achter.

0  reacties

Cookie-instellingen